Jó magyar pálinka

Az egyik legjobb dolog, ami a hazai gyümölccsel történhet, hogy egy jó főzdéhez kerül, ahol minőségi pálinka készülhet belőle. Kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben gyógyír – tartja a mondás, de ma már több ennél. A pálinka mára minőségi hungarikum, a magyar gasztronómia szerves része.

Mi a pálinka pontosan?

A pálinka nevet csak azokra az alkoholos italokra lehet használni, amik Magyarországon termett gyümölcsből vagy szőlőtörkölyből, hagyományos erjesztéssel és lepárlással, Magyarországon készültek. Van négy osztrák tartomány, amelyek használhatják a pálinka nevet, de csak a kajszibarackból készült italra.

A pálinka alkoholtartalma 40-45% körül ideális, de ennél erősebb változatok is elterjedtek. Leggyakoribb alapanyag gyümölcsök a szilva, barack, kajszi, alma, körte, cseresznye, meggy, málna, de népszerű a törköly is. Ez utóbbit szívesen főzetik híres borászatok, csúcsboraik törkölyéből.

A pálinka nem ízesíthető, édesíthető, színezhető vagy módosítható adalékanyagokkal. Kivételt képeznek az ágyas pálinkák, amikor saját vagy más gyümölcsére töltve érlelik azt, hogy még különlegesebb, gyümölcsösebb ízt érjenek el. A mézes pálinkák már nem igazi pálinkák, noha készülhetnek valódi pálinkából, amik mindenképp jobbak, mint az ízesített szeszes italból készült mézes italok.

Úgynevezett eredetvédett pálinkáink többségét a Dunától keletre kóstolhatják a különlegességet keresők. A békési szilvapálinka a Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú kis üsti rendszerű pálinkafőzéssel készül. A gönczi barackpálinka különleges illat- és zamatanyagban gazdag, amely különbözik más régiók barackpálinkáitól. Kecskeméten is barackpálinka készül, méghozzá világhírű, a városban és környékén termesztett kajszibarackból. Szabolcsban hagyományos réz kisüstön, zamatos, helyi almából párolják le országszerte kedvelt almapálinkájukat. Ez a környék bőkezűen kapott a természet adományaiból, itt készül a szatmári szilvapálinka is, amely több száz éve a szatmárberegi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. Egy helyi mondás szerint, aki iszik belőle, minden kortytól egy évvel fiatalabb lesz. Ha a teljes palettára kíváncsiak vagyunk, kóstolhatunk még újfehértói meggypálinkát, göcseji körtepálinkát vagy pannonhalmi törkölypálinkát is.

ágyas pálinka érlelése

Hol tart ma a pálinka?

Régen a pálinka az olcsó, és a minőséggel ritkán foglalkozó alkoholforrás volt. Mára azonban a nemzetközi trendek, és a hazai minőségi főzdék elterjedésének köszönhetően már a legjobb borok színvonalához hasonlatos. A jó pálinka friss és szigorúan válogatott gyümölcsből készül, professzionális acéltartályokban erjesztik, majd számítógépek által vezérelt lepárlóban nyerik ki a nedű legjavát.

A minőséggel a pálinka ára is megemelkedett, de ezzel együtt a nemzetközi elismerések sem maradtak el. Hazai főzdéink sorra nyerik a nemzetközi párlatversenyek érmeit, és viszik a hungarikum jó hírét.

A pálinka, nemcsak mint ital, hanem mint a konyhamesterek eszköze, fűszere is egyre terjed. Levesekhez, sültekhez, de desszertekhez is egy bátrabban használják a séfek. Ennek megfelelően sorra nyitnak az exkluzív pálinkázó helyek, és a hozzá kapcsolódó éttermek.

Hogyan kell pálinkát inni?

Ha minőségi, netán díjnyertes pálinkát kóstolunk, akkor nem kell gyorsan meginni. A jó pálinka ugyanis nem karcol, nem savanyú, nincs szúrós szaga sem. Gyümölcsillata, selymesen folyik és az utóíze, mintha az adott gyümölcsbe haraptunk volna. A jó pálinkával úgy kell bánni, mint a jó konyakkal vagy a jó whiskey-vel: tisztelettel, méltósággal, felelősséggel.

Hol kóstoljak pálinkát?

Egy magára valamit adó étteremben vagy pubban megtalálhatók egy-két jó főzde termékei, de érdemes meglátogatni a főzdék saját kóstolóházait is, ahol az íz tesztelés mellett anekdotákat is hallgathatunk a pálinkáról, és hozzá illő ételeket fogyaszthatunk. Összeszedtük a legjobb  pálinkaházakat, ahol közvetlenül a főzdénél kóstolhatunk. Remek alkalom lehet még valamelyik gasztronómiai, bor- vagy pálinkafesztivál, ahol rendszerint több főzde is képviselteti magát egy standdal.

Melyik pálinkát érdemes megkóstolni?

Ma már elég sok főzde készít nemzetközi színvonalú pálinkát, amit az is bizonyít, hogy egyre több versenyen nyernek valamilyen díjat. Érdemes a kedvenc gyümölcsünkből készült italt több főzdénél is megkóstolni, hogy megtaláljuk a nekünk való legjobbat. A díjnyertes hazai főzdék listája itt található.