Balatoni beach food körkép

Nyárindítóként összefoglaltuk a Balaton arisztokratikus gyorsételeit, a kifinomult, helyi termékekből készülő beachfood történetét és legjobb előfordulási helyeit. Természetesen nem maradhatnak el a legjobb strandkaják sem a kínálatból. Fürdőruha és naptej mellé a damasztszalvétát is csomagoljuk be ezentúl: irány az ízes Balaton!

Ha rápillantunk az elmúlt néhány év hazai gasztronómiai tendenciáira, akkor megfigyelhetjük, hogy a legnagyobb változásokat a - különösen Budapesten divatos jelenségként -  már olyan egyértelműen népszerű street food kategóriájában tapasztalhatjuk. Ebbe a csoportba sorolható minden olyan étel, amely gyorsan elkészül és néhány perc alatt ülve, vagy akár menet közben is elfogyaszthatjuk. Az elnevezés ugyan csak az utóbbi időben lett felkapott, de az ételekkel mindenki találkozott már épp úgy a fővárosi  bulinegyedben, mint a Balaton partmenti bódéi, hamburgeresei, gofrisai és hot-dog árusai kínálatában.

Az ilyen útközben megejtett étkezések egészségre való hatása nem feltétlenül pozitív, ugyanakkor az állandóan időhiányban pörgő napokon, ha nem is a tökéletes, de a jó megoldást jelentik, vagyis csak úgy „bekapunk valamit".

Innen indult el az az alapgondolat, hogy attól még, hogy gyorsan eszünk, miért ne ehetnénk finomat is? És megjelentek az első egyedi receptek alapján elkészített street food jellegű ételek, melyek friss, helyi alapanyagokat használnak fel és nem a megszokott tucatízekkel fogadják a vendégeket. Ma már számos hely közül választhatunk, ha sietősen valami különlegesre vágynánk.

A Balatonnál egy picit más a helyzet. Ugyan itt is jelen vannak a klasszikus gyorsételek, de találkozhatunk néhány kifejezetten a tóhoz köthető fogással is (melyet szellemesen beach foodnak nevezhetünk), elég, ha csak a lángost vagy a hekket említjük. Azonban a tó vonzáskörzetében is megfigyelhető egy fajta streetfoodforradalom, melynek ékes bizonyítékaként több helyen bukkanhatunk direkt erre specializálódott vendéglátóegységekre.

A legújabb ezek közül a Kishableány Badacsonyban, ami a település központjában, a Tourinform iroda szomszédságában található. Kínálatából választhatunk kitűnő badacsonyi borokat és klasszikus street food ételeket (de tudjuk, itt, a Balatonon ez beach food) újragondolt formában. Forró nyári napokon a hideg levesek üdítőként hatnak – például az uborkakrémleves házi gomolyasajttal – és a hamburgerek is tartogatnak meglepetéseket: minden egyes összetevő saját recept alapján készül, ezek összessége adja azt az utánozhatatlan ízt, melyet már az első falatnál érzünk. A desszertekről szintén elmondható, hogy újragondolták a recepteket, a baracklekvárral díszített Rákóczi-túrós szinte elolvad az ember szájában.

A Kishableánnyal hasonlóságot mutat a déli parton a Paletta, ami nem véletlen, ugyanis a két intézmény üzemeltetői között fellelhetünk némi átfedést. Hasonló az egyszerűen letisztult, mégis barátságos dizájn, óriási platánfák és csodálatos kilátás a tóra – ez a hely körítése. A kínálata szintén hajaz a badacsonyi testvérére, szigorúan házi alapanyagokból készült és némi kreativitással ízesített sütemények, hamburgerek és más finomságok – és ez nem csak az ételekre értendő…

Keszthely abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindjárt két hasonló profilú helyszínnel is rendelkezik, igaz ezek évszaknak megfelelően váltják egymást: télen a belvárosban megbúvó Télikert, míg tavasztól a Paletta Keszthely várja a minőségi gasztronómia szerelmeseit. Ami azonban közös a két helyszínben az az abszolút laza légkör, kötetlen beszélgetésekre, munka utáni kikapcsolódásra abszolút alkalmas bármelyik. Kínálatuk is hasonló: a Balatoni Kör boraiból, valamint a környékbeli gazdák termékeit felhasználó menüsorból választhatunk magunknak enni- és innivalót.

De hogy ne csak a Balaton nyugati medencéjét említsük, kalandozzunk el Zánkára, közvetlenül a strandbejárat szomszédságába, ahol nemrégen kezdte meg működését a „Neked főztem". Az újdonsült minibisztró célja szintén az, hogy a lángos-hekk-tócsni hármason túlmutasson a balatoni beach food kínálata. A főszerepet a friss saláták kapják a „Neked főztem" palettáján, a húsok pedig vaslapon, saját fűszerekkel sülnek, az embernek már 100 méterről is csurog a nyála. Itt sem maradhat el a népszerű mangalicaburger és a házi lepény sem. Mindezekhez pedig saját recept alapján készült szörpök, kézműves sörök és helyi borok dukálnak.

Végül, de nem utolsósorban, meg kell említenünk Tapolcát is, ahol a Pura Vide Dine bisztróba térhetünk be. Ez kicsit kilóg ugyan az eddigi felsorolásból, de az kétségtelen, hogy kínálata mindenképpen megér egy próbát. Azon túl, hogy nem közvetlenül a Balaton parton található, a felhasznált alapanyagok sem a környékbeli termelőktől származnak, hanem Olasz- és Spanyolországból, a helyszín ugyanis a mediterrán konyhát hivatott népszerűsíteni. Hagyományos magyar ételeken csavarnak egyet ezek segítségével, de teljesen extrém dolgokkal is találkozhatunk, mint például a tintahaltintával festett fekete hamburger. Szerencsére az íze mindegyiknek kifogástalan, akárcsak a borkínálat, ami viszont szigorúan a Balaton környékére szorítkozik.

De ne feledkezzünk meg az egyszerű strandételekről sem, hiszen ezek felhozatalában is találhatunk nagyszerű példákat a Balaton mellől, s ezekből is könnyen válhat arisztokratikusabb beach food. A tó legjobb lángososának például a gyenesdiási Lidó strand büféjét tartják, míg keszegezni Szigligetre érdemes menni, ahol Oszi bácsi keszegsütőjét ajánlják. Halas gyorsfogások készülnek minden mennyiségben Balatonlellén is a Nádfedeles halsütőben.
TIPP! Bővebben itt írtunk a strandkajáról