Borozás felsőfokon - budapesti boros események 2016-ban

Budapesten egymást érik a borkóstoló események. Ezek között nem lehet minőségi sorrendet felállítani, hiszen mindegyik fesztivál a magyar borászat legjavára épít, különös gonddal ügyelve arra, hogy a nagy nevek mellett a kisebb, kevéssé ismert de tehetséges termelők is bemutatkozzanak.

A soron következő ilyen esemény a Corinthia Hotelben, 2016. április 23-án zajló Kékfrankos Április Nagykóstoló. A fajta valódi reneszánszát éli: egyre több borász fedezi fel a kékfrankosban rejlő elképesztő potenciált, hiszen amellett, hogy jellemzően savhangsúlyos, gyümölcsös bor készíthető a szőlőből, gondos kezek alatt és megfelelő terméskorlátozással igazi nagyágyúk látnak napvilágot a pincészetekben.

>>TIPP! Április 6-án a badacsonyi borászok látogatnak a New York Palotába.

Május 6-8. között egy igazi tavaszias, könnyed hangulatú, az egész családnak szóló boros rendezvény kínálkozik: a Rosalia sokaknak lett a kedvence az elmúlt években, hiszen nemcsak igényes borászatok rosé és habzóbor szortimentjével lehet megismerkedni, de a színpadi és egyéb kísérőprogramoknak, gyerek foglalkozásoknak köszönhetően akár egésznapos programot is szervezhetünk a Rosalia helyszínére, a XII. kerületben található Gesztenyéskertbe.

A Pezsgő Június Nagykóstoló, szintén a Corinthiában a pezsgők, habzó- és gyöngyöző borok szerelmeseinek kihagyhatatlan esemény. A magyar és külhoni buborékos italok mustrájára csak június 11-ig kell várni.

Június 25-én egy másik nagy presztízsű szállodában zajlik boros esemény: a VinAgora Borgála a New York Palotában. Nem túlzás, itt évről évre 500-600 bort kóstolhatunk meg, már ha bírjuk szusszal. A Champion díjas borok meghatározott időben kerülnek ki az asztalokra, tervezzünk hát előre a látogatás időpontjával.

Szeptemberben még a külföldi borrajongók is Budapest felé kacsintanak - vagy épp indulnak útnak - hiszen évről évre ekkor zajlik Magyarország legismertebb bormustrája, a Budapesti Borfesztivál. Szeptember 8-11. között zajlik a Budai Vár teraszain a szabadtéri rendezvény, ahol számtalan program is színesíti bórkóstoló napunkat. Ha még ennél is korábbi őszi fesztivált keresünk, nem sokkal előtte, szeptember 3-4-én zajlik a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, amikor életre kel az év többi részén méltatlanul elhanyagolt csodás városrésznyi borlelőhely, Budafok.

Októbernek is megvan a rendezvénye: az Olaszrizling Október Nagykóstoló sokadik alkalommal kerül megrendezésre, közel száz kiállítóval. Az ország legnagyobb területén termő szőlőt illik jobban megismernünk és egy ilyen eseménynél megfelelőbbet elképzelni sem lehet...

Időrendi sorrendben a Bordói November Nagykóstoló következik, ki nem találnánk, novemberben! November 26-án, hol máshol, mint a Corinthiában ismerkedhetünk meg a Bordeaux blend jellegű borokkal, vagyis alapvetően olyan cuvée-kkel, melyek a híres francia borvidék legjellemzőbb boraiból, a Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon illetve a Merlot házasításával készülnek. Ha kedveljük a nagy testű, tartalmas, összetett borokat, itt a helyünk.