Veszprémi étterem is szerepel a Gout de France-on

A Gout de France, vagy Good France egy világra szóló kezdeményezés a francia konyha népszerűsítésére. Március 21-én 5 kontinens 1000 séfje kápráztatja el különleges, francia menüvel a vendégeit. A résztvevő szakácsokat elismert, szakmai zsűri választotta ki.

1912-ben Auguste Escoffier francia séf epikuroszi lakomát hirdetett: egy egynapos menüt állított össze, amelyet a világ minél több éttermében, minél több embernek kellett felszolgálni egy adott napon. Auguste Escoffier volt, aki megújította a francia gasztronómiát, amely az UNESCO 2010-ben a szellemi világörökség részéve választott. Ennek az eseménynek az 5. évfordulóján, tavaly rendezték az első Good France-programot, de a siker akkora volt, hogy idén is belekóstolhatunk a francia konyhába.

Fotó: Facebook/Chianti Étterem

A Good France programban 1000 étterem vehet részt. A válogatás után nekik egy előételt, legalább egy főételt, egy francia sajtszelekciót, desszerteket és francia bort, pezsgőt kell ajánlaniuk a vendégeknek. Fontos, hogy a menüben minél több zöldség és gyümölcs szerepeljen, felhívva a figyelmet az egészséges táplálkozásra. Ajánlott az is, hogy a március 21-ei Gout de France bevétel 5%-át az éttermek jótékony célra fordítsák.

Magyarországról 8 éttermet válogattak be a programba. A 7 fővárosi mellett egy veszprémi vendéglátóhely is szerepel a listában. A Chianti Étterem ügyvezetője, Martonosi Zsolt csak azt sajnálja, hogy ők az egyetlen vidéki magyar résztvevők:

„Mivel tavaly teltházas, nagy sikerű rendezvény volt, ezért nem volt kérdés, hogy idén is jelentkezünk. Ráadásul a vendéglátás, gasztronómia nagyon fontos alapja a francia konyha, illetve a mi általunk képviselt vendéglátás is ehhez nagyon közel áll, ezért egyértelmű volt számunkra a programhoz való csatlakozás."

A Chiantiban március 21-én 19:00 órától szolgálják fel a nem mindennapi vacsorát: langyos bouillabaisse-zselét petrezselyemhabbal, rokfort sajtot birsalmával, dióval és szarvasgombával, narancsos chutney-val tálalt kacsamellet és kacsamájat, clafoutis szuflét és vargányás szarvaspecsenyét aritcsókával és kelbimbóval. A fogásokat a legfontosabb francia borrégiók borai kísérik majd.