Kockacsoki: Édes felelősség

Autista fiataloknak adnak munkát, csoki tábort szerveznek és nagyon büszkék arra, hogy már loptak is a munkáikból – a Kockacsoki csapata nem mindennapi módon közelít a csokoládéhoz. Dénesné Spitzer Évával, az egyik alapító-tulajdonossal beszélgettünk.

„Szerettük volna bizonyítani, hogy az autista fiatalok foglalkoztatása rendes piaci körülmények között is lehetséges" – meséli Dénesné Spitzer Éva, a Kockacsoki alapítója. A társadalmi vállalkozásban finomabbnál finomabb bonbonok, csokinyalókák és táblás csokoládék készülnek, a legkiválóbb alapanyagokból.

Kép: Kockacsoki.com

„Nagyon figyelünk termékeink minőségére. A legkiválóbb belga és területszelektált csokoládékat használjuk, de a töltéshez, ízesítéshez használt anyagokat is úgy választjuk ki, hogy a lehető legjobbak legyenek. Az aszalt gyümölcsös csokihoz például az aszalt meggyet Tatáról vásároljuk. Az aszalványok itt is autista fiatalok segítségével, biotermelésből kerülnek ki – duplán figyelünk tehát a társadalmi szerepvállalásra."

A Kockacsokinál jelenleg két autista fiatal dolgozik határozatlan idejű munkaszerződéssel. A sajátos nevelési igényű gyerekek, és nehézségekkel élő felnőttek számára a műhelyben számos programot szerveznek. Lehetőségük van elsajátítani az önálló életvitel alapjait, de a Kockacsokinál szakmai tapasztalatot adó gyakornoki programban is részt vehetnek. A műhelyt azonban nem csak ők, hanem bárki más is felkeresheti.

Kép: Kockacsoki.com

„Senkit nem szeretnénk kihagyni a programokból, így tartunk céges csapatépítő rendezvényeket, csokoládés szülinapi zsúrokat gyerekeknek, de van például nyári táborunk is." – magyarázza Éva.

A Maszat Napokon a gyerekek nem csak a csoki evés tevékenységével ismerkedhetnek meg. „Ez a program tulajdonképpen az önálló életvitelre felkészítő foglalkozásainkból nőtte ki magát. A gyerekek mindenféle kézműves tevékenységet kipróbálhatnak: marcipánt formázhatnak, játékokat játszhatnak, ismerkedhetnek a konyhaművészettel."

A speciális igényű gyerekekkel való munkában az autizmussal foglalkozó Mozaik Egyesület is segít. Éva szerint a hozzájuk érkező gyerekek elsősorban az élményt látják, de a program többről szól: „Csokoládét készíthetnek és ehetnek, és ez nagyon jó dolog. De elkísérik őket a pedagógusok, és észrevétlenül fejlődnek a szociális-kommunikációs készségeik is. A foglalkozás elején például egy naplót kapnak, amelyben benne van, mi fog történni itt, mik a szabályok, a program pedig egy összegző beszélgetéssel zárul, hogy a lehető legtöbbet vihessék haza."

A Kockacsokinál nem csak a programok, a termékek is különlegesek: „A kalocsai csípős paprikával és aszalt meggyel ízesített táblás csokoládénkra nagyon büszke vagyok – ezt az OMÉK-on ki is állították a kézműves remekek között. De kaptunk már különleges feladatot is. Egy, a II. világháború katonai élelmezését bemutató kiállítástól azt a feladatot kaptuk, hogy az eredeti recept alapján készítsük el azt a csokoládét, amelyet az amerikai hadsereg katonái kaptak. Egészen különleges termékről van szó: nagyon magas a kalóriatartalma és rengeteg benne a kakaóvaj – egész más az íze, mint a mai csokoládéknak. Ákos a csokoládémesterünk mindig büszkén meséli, hogy a kiállítás megnyitóján elloptak a csokiból néhány darabot. Ez neki igazi elismerés."