Bor és étel harmóniája

Bor és étel harmóniája

Talán nem városi legenda, hogy minden borásznak van egy féltett évjárata, amit csak az arra érdemeseknek tartogat. Ha ezt nem is tudtuk meg a Nyitott Pince Napok borászaitól, de azt igen, hogy melyik a pincéjük zászlós bora, az, amelyikre a legbüszkébbek.

A mátrai borvidéken, 6 és fél hektáron gazdálkodó Holló Ákos, az Ákos Pince borásza a Nyárest Roséját tartja az igazi húzónévnek, melyet saláták és könnyű ételek mellé ajánlanak, de önállóan is kiváló választás.

A soltvadkerti Frittmann testvérek zászlós bora az ezerjó és a rosé. Az ezerjót akár aperitifként is lehet fogyasztani vagy az előételek mellé, szárnyasokhoz, halakhoz. A rosé egy jolly jokernek számít, ugyanis elég sok étel mellé lehet fogyasztani - természetesen a készítési módot és a fűszereket figyelembe véve.

Bezerics Csaba tanítójának, Karcsi bácsinak (Dr. Bakonyi Károly) a Cserszegi fűszeres nemesítőjének egy másik fajtája az Olaszrizlingtől és Traminitől származó Pátria, mely szőlőjéből készült borát tartja a legnemesebbnek.  „Ez az új fajta a mi ültetvényünkben található a legnagyobb felületen,  így rám vár a feladat, hogy a fajtát ismertebbé tegyem. A testes, férfias bor mellé grillezett húsokat, füstölt halakat, és gazdagon fűszerezett (olaszos) tésztákat is ajánlanék." – osztotta meg az itthon.hu-val a keszthelyi borász.

„A Béres Szőlőbirtok legszebb száraz borának a Lőcse furmintot tartjuk." – kezdi a tokaj-hegyaljai Béres birtok gazdája. Ez egy tölgyfa hordóban erjesztett és érlelt tétel, a történelmi Lőcse-dűlő 30 éves tőkéinek termése. Komolyabb húsételek, akár vadhús mellett is megállja a helyét.

„Édes boraink közül a 2007-es 6 puttonyos aszúnk jelenleg a kínálat csúcsa, amelyet önállóan, desszert helyett, vagy csokoládés / barackos-kajszis-déligyümölcsös édességek mellé lehet fogyasztani. Emellett klasszikus párosítás a libamáj és a kéksajt is, de a tokaji aszú nagyon sok ételhez kiválóan párosítható, akár a fűszeres ételek jó kísérője is lehet – érdemes vele kísérletezni!"

A monori KultPince borai közül a Rajnai rizlinget jó savképlete, virágos-gyümölcsös aromája miatt tartja zászlós borának. Szárnyas sültekhez, grillezett zöldségek mellé, valamint roston sült vörös húsok mellé is kiváló választás. Kísérletezünk még a Kövidinka és Szürkebarát fajták keresztezéséből született Karáttal – amely a fajtatulajdonságokat is magán hordozva kissé alacsonyabb savtartalommal, magasabb alkohollal inkább ajánlható vadhúsok, gyümölcsszószok, valamint különleges tuttifruttis ízkomponensének köszönhetően mentás, rozmaringos fűszerezés mellé.