Antinori - Tűzkő Birtok

Az olasz Piero Antinori márki a 2000-es években vetett szemet az akkor már majd 20 éve minőségi borászatként működő bátaapáti (Szekszárdi borvidék) Tűzkő Birtokra, s így azóta a lágy pannon dombokról kerülnek ki fehérek, vörösök és rozék az egyik legnagyobb borhatalom égisze alatt. Kérdéseinkre válaszol: Dr. Erdélyi Árpád PhD., birtokigazgató.

Ha egy mondattal kellene felkelteni az érdeklődést a pincéjük iránt - mi lenne az?
Autentikus környezetben díjnyertes borok az Antinori-csoport tagjától.

Önök szerint mi a legnagyobb vonzereje a borvidéküknek, pincéjüknek, boraiknak?
A Szekszárdtól légvonalban mindössze néhány kilométerre fekvő szőlők nemcsak kiváló kékszőlő-termő területek, de a Szálkai- és Zsibriki-tavaknak is köszönhetően a különleges mikroklímájú dűlők friss, ropogós, üde fehérszőlőt is teremnek, melyből aztán minőségi fehérborok, és minőségi, valamint prémium kategóriás vörösök is születnek. A földalatti pincék 300 évesek, a birtok a Gróf Apponyi-család tulajdonában volt. Ma a toszkán Antinori család tulajdonában van, akik több mint 600 éve művelnek szőlőt, készítenek bort. Ennek a szakértelemnek, és gondoskodásnak köszönhetően a minőségi borok a világ számos pontjára eljutnak, többek között Olaszországba, Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Hollandiába, Finnországba, Brazíliába, Oroszországba, (és a többi), valamint a hazai borkedvelők is elérhetik pincészetünkben és viszonteladóinknál.

Milyen filozófia szerint készítik a boraikat?
Bár az Antinori cégcsoporthoz tartozik a pincészet, boraink mégis a magyar jellegzetességeket tükrözik, a Tolnai Borvidékre jellemző sajátosságokat megőrizve, egyre több hazai fajtával – új telepítéseink egy része hungarikum fajtára koncentrál, pl. Hárslevelű, Kékfrankos.

Kiket tekintenek a célközönségüknek?
A Tűzkő Birtok – az autentikus környezetnek, és hagyományőrző filozófiájának megfelelve – a konzervatív, letisztult stílusú borokat, magas minőséget kedvelőket tekinti fő célcsoportnak, bár kínálatában megtalálható a fiatalos, lendületes, friss és üde rosé is, ugyanúgy, mint a különleges gondossággal felügyelt és készített érlelt barrique vörös – nem beszélve a magas minőségű reduktív és hordós fehérekről.

Fontosnak tartják-e a személyes kapcsolatokat a fogyasztókkal, s mit tesznek ennek érdekében?
Azontúl, hogy viszonteladókkal hatékonyan dolgozunk együtt, természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a vásárlókkal való szoros kapcsolattartásra is. Ezt tükrözi, hogy sikeres Borklubot vezetünk, mintegy 150 aktív taggal évente (a tagságot meg kell újítani!), és rendszeresen szervezünk borvacsorákat, kóstolókat, valamint meghívásoknak is eleget teszünk, mind kóstolók, mind fesztiválok, és bemutatók terén. Pincészetünkben is megadjuk a lehetőséget az eredeti környezetben való kóstolásra, de tökéletes együttműködésben dolgozunk e tekintetben is a helyi Naspolya Panzió és étteremmel, így szállást és programokat is tudunk ajánlani az idelátogatóknak.

Melyik az a borvidék ahol még szívesen kipróbálná magát?
Magyarországon számos, kiváló borvidék található, mindegyiknek megvan a maga sajátossága, egyedisége, amiben a többitől különbözik. Mondhatnám bármelyiket, mindig van egy másik, ahol szintén fantáziát látnék a kihívásban.