Bor és étel harmóniája

Talán nem városi legenda, hogy minden borásznak van egy féltett évjárata, amit csak az arra érdemeseknek tartogat. Ha ezt nem is tudtuk meg a Nyitott Pince Napok borászaitól, de azt igen, hogy melyik a pincéjük zászlós bora, az, amelyikre a legbüszkébbek.

A mátrai borvidéken, 6 és fél hektáron gazdálkodó Holló Ákos, az Ákos Pince borásza a Nyárest Roséját tartja az igazi húzónévnek, melyet saláták és könnyű ételek mellé ajánlanak, de önállóan is kiváló választás.

A soltvadkerti Frittmann testvérek zászlós bora az ezerjó és a rosé. Az ezerjót akár aperitifként is lehet fogyasztani vagy az előételek mellé, szárnyasokhoz, halakhoz. A rosé egy jolly jokernek számít, ugyanis elég sok étel mellé lehet fogyasztani - természetesen a készítési módot és a fűszereket figyelembe véve.

Bezerics Csaba tanítójának, Karcsi bácsinak (Dr. Bakonyi Károly) a Cserszegi fűszeres nemesítőjének egy másik fajtája az Olaszrizlingtől és Traminitől származó Pátria, mely szőlőjéből készült borát tartja a legnemesebbnek.  „Ez az új fajta a mi ültetvényünkben található a legnagyobb felületen,  így rám vár a feladat, hogy a fajtát ismertebbé tegyem. A testes, férfias bor mellé grillezett húsokat, füstölt halakat, és gazdagon fűszerezett (olaszos) tésztákat is ajánlanék." – osztotta meg az itthon.hu-val a keszthelyi borász.

„A Béres Szőlőbirtok legszebb száraz borának a Lőcse furmintot tartjuk." – kezdi a tokaj-hegyaljai Béres birtok gazdája. Ez egy tölgyfa hordóban erjesztett és érlelt tétel, a történelmi Lőcse-dűlő 30 éves tőkéinek termése. Komolyabb húsételek, akár vadhús mellett is megállja a helyét.

„Édes boraink közül a 2007-es 6 puttonyos aszúnk jelenleg a kínálat csúcsa, amelyet önállóan, desszert helyett, vagy csokoládés / barackos-kajszis-déligyümölcsös édességek mellé lehet fogyasztani. Emellett klasszikus párosítás a libamáj és a kéksajt is, de a tokaji aszú nagyon sok ételhez kiválóan párosítható, akár a fűszeres ételek jó kísérője is lehet – érdemes vele kísérletezni!"

A monori KultPince borai közül a Rajnai rizlinget jó savképlete, virágos-gyümölcsös aromája miatt tartja zászlós borának. Szárnyas sültekhez, grillezett zöldségek mellé, valamint roston sült vörös húsok mellé is kiváló választás. Kísérletezünk még a Kövidinka és Szürkebarát fajták keresztezéséből született Karáttal – amely a fajtatulajdonságokat is magán hordozva kissé alacsonyabb savtartalommal, magasabb alkohollal inkább ajánlható vadhúsok, gyümölcsszószok, valamint különleges tuttifruttis ízkomponensének köszönhetően mentás, rozmaringos fűszerezés mellé.