Hogyan készül a bor?

Hogyan készül a bor?

Ha elképzelünk egy borpincét, bizony különböző fából készült hordók hosszú sorára, boltozatos, téglából készült földalatti, hűs helyiségre gondolunk, ahol a kedélyes borász lopótökből kínálja a nedűt.

Mint minden szakmának, a borászatnak is van technológiai fejlődése, így a közhiedelemmel ellentétben, ma már nem csak a hagyományos fahordókban készül bor, hanem laboratóriumnak tűnő, rozsdamentes fémtartályokban is. Hogy miért folyamodnak ehhez a borászok? Mindkét módszernek megvan a maga előnye és hátránya is.

Az új típusú, azaz reduktív módszerrel, sokkal gyümölcsösebb íz érhető el, viszont megvan ennek a hátránya is.

A hivatalos meghatározás szerint:

Oxidatív bor
Levegő jelenlétében érlelt bor, például az aszú. E bortípusban kevesebb eredeti gyümölcsösséget találunk, mint a reduktív borokban.

Reduktív bor
A levegő kizárásával érlelt bor. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.

Vajon a Pünkösdi Nyitott Pince Napok borászai melyik mellett tették le a voksukat?

Heimann Családi Pincészet - Mindent a maga helyén. Vörösbor esetében hagyományos. Sokkal finomabb, barátságosabb, többrétű a hagyományos módon erjesztett és érlelt bor. Egy fehér vagy rozé esetében természetesen a reduktív eljárás rendben van, mert itt a frissesség, a gyümölcsösség a legfontosabb.

Ákos Pince -  Mindkettővel foglalkozunk. Pincénk kínálatából nyáron és hétköznap a reduktív, télen merengéshez a hagyományos érleléssel készített borokat ajánlanám.

Geszler Családi Pincészet - Reduktív, egyértelműen, mert illatos, tüzes, élénk.

Tüske Pince - A szőlő fajtája és a cél határozza meg. Egy kadarka inkább hagyományos, nyílt erjesztés után reduktívan érjen össze. Természetesen a Cabernet igényli a hosszan tartó, hordós érlelést. Tartalmas vörösbort célszerű kádakban erjeszteni. A szabályozható erjesztési hőmérséklet mindenképpen szükséges, érdemes esetleg egy fajtából mindkét metódussal készíteni és a palackozás előtt házasítani.

Rosét, sillert természetesen csak reduktívan – a gyümölcsösség megőrzésével szabad készíteni. Időnként készülnek kisebb tételek, mint például fahordós érlelésű rosék. Ezek a megszokott íztől eltérő jelleget mutathatnak, de csak a palettát színesítik.

Galambos Pincészet - Mi mindkét borkészítési eljárást alkalmazzuk: a kóser borok készítéséhez reduktív eljárást alkalmazunk. Hagyományos boraink is rozsdamentes tartályban erjednek és kocsánytalan tölgyfahordóban nyerik el igazi ízvilágukat.

Borbély Pincészet - A pincében mindkét iskola megtalálható, követjük a modern elvárásokat, de ragaszkodunk a hagyományokhoz is. A klasszikus boraink, a könnyedebb, lazább kategóriát képviselik, ezek reduktív borok, de a fajta és területválogatásoknál ragaszkodunk a fahordós erjesztéshez, a tartalmas ásványos karakterű válogatásoknak szüksége van a fahordós erjesztésre és érlelésre a kellő harmónia eléréséhez.