Nagykörű - Magyarország cseresznyéskertje

Valaha a Tisza nagy ívben kanyarogta körbe a Szolnoktól 25 kilométerre található kis települést, innen lett a neve Nagykörű, amely manapság kulináris élvezetek és vásárnapi vidámságok helyszíne a Tisza-parton.

A vízen járók az új kishajó-kikötőnél érkeznek ide. Napjaink vándorai nemcsak az alföldi tájtól teljesen szokatlan lágy, dimbes-dombos lankái miatt látogatják a falut, hanem a parasztházak egyszerű szépségéért, a Tisza homokos partjáért, a vadregényes ártérért, de mindenekelőtt a zamatos cseresznyéért.

Nagykörű büszkesége, Magyarország legnagyobb egybefüggő, 200 hektáros cseresznyése, ahol a 19. században Petrovay György földbirtokos honosította meg itt a Germesdorfit. Egyedülállóan gazdag Cseresznyefa-gyűjteményében 100 fajtája terem a világ egyetlen szív alakú gyümölcsének.

Nyáron roskadoznak a fák édes terhüktől, s aki ebben az évszakban idelátogat, mindenféle formában és ízben élvezheti ezt a pompás gyümölcsöt. Készítenek belőle lepényt, lekvárt, sajtot, pálinkát – utóbbit akár 77-féle cseresznyéből.

Nagykörű alkotó település, a vásárban a helyi kézművesek munkái, kerámiák, nemeztárgyak és -ruhák, kosarak, szappanok is kaphatók lesznek.

A virágos falut máskor is érdemes felkeresni, ideális helyszín a pihenésre vágyóknak, az ökoturizmus híveinek, horgászoknak vagy kerékpáros és vízitúrák kiindulópontjaként. Szállást kempingben, turistaszállón, panzióban, vendég- és parasztházakban foglalhatunk.