Mai magyar gasztronómia

Egy pár évvel ezelőtti szavazáson az Újházi-tyúkhúsleves lett Magyarország kedvenc étele. Ezt követte a babgulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a brassói, no meg a lecsó. A desszertek terén sem ért senkit nagy meglepetés: madártejre, somlói galuskára és az elmaradhatatlan palacsintára szavaztak a legtöbben a több mint 77 ezer válaszadó közül.

A fentiek alapján azt hihetnénk, mi magyarok még mindig pörköltet, gulyást és rántott húst értünk magyar gasztronómia alatt, szerencsére azonban azzal együtt, hogy továbbra is nagyra értékeljük a hagyományos kulináris örömöket, egyre több lehetőségünk van megtapasztalni valamit, ami egyszerre megnyugtatóan régi és izgalmasan újszerű: a modern magyar konyha alkotásait.

Tehetjük ezt, mert egyre több magyar szakember és étterem kötelezi el magát a pozitív értelemben vett változás és a minőséghez való ragaszkodás mellett, aminek következtében nemzetközi mércével is nagyszerű sikereket könyvelhetett el a magyar gasztronómia az elmúlt években.

Míg pár évvel ezelőtt még csak az osztrák Gault & Millau étteremkalauz említett elismerően néhány hazai éttermet lapjain, néhány év leforgása alatt megszületett hazánk első Michelin csillagos étterme, a Costes, amelyet hamarosan követett a sorban a második, az Onyx is. Több éves előkészítő munka után 2012-ben első alkalommal jelenhetett meg hazánk saját Gault & Millau kalauza, amely a Michelin-csillagokhoz hasonlóan szigorú, következetes és a minőségi szempontokat szem előtt tartó iránytű gyanánt kalauzolja az éhes és szomjas turistákat Magyarország megannyi étterme és borászata között.

És hogy mit is csinálnak azok a lelkes magyar séfek és mesterek, akiknek nem titkolt céljuk, hogy a modern magyar konyha alapjait fektessék le? A tradicionális magyar fogásokat és ízeket könnyített formában és módon kínálják a vendégeknek. Az alapanyagok lényegében változatlanok, elsődlegesen az elkészítés során használt technológiák változnak, ezáltal egészségesebb, emészthetőbb, frissebb, intenzívebb ízű ételek kerülnek a vendégek elé.

Csillagok, sapkák, pontok és helyezések, Bib Gourmand minősítés és a Bocouse D'Ore, a világ legrangosabb szakácsversenye lenyűgöző magyar eredményekkel. Sok minden történik manapság a magyar konyha háza táján, az ínyenceknek mindehhez további jó étvágyat és még sok magyar kulináris élményt kívánunk!

Legyen szó csúcsgasztronómiát nyújtó étteremről vagy kockás terítős kisvendéglőről,  bárki kedvére válogathat a hazai vendéglátóhelyek között.