Nemzeti parkok ízei

Ki gondolta volna, hogy nem csak a természet szépségeibe kóstolhatunk bele, ha ellátogatunk Magyarország nemzeti parkjaiba? Aki túrabakancsot húz, hogy felfedezze hazánk erdeit, mezőit, csodálatos növény- és állatvilágát, immár a hátizsákját is telepakolhatja hazafelé menet a helyi termékek sokaságával.

Nem is akármilyen finomságok kerülhetnek a hátizsákba: a Nemzeti Parki Termék védjegy garantálja számunkra, hogy az itt előállított termékek védett természeti területen vagy Natura 2000 területen, elsősorban helyi alapanyagokból, és természetesen a helyi hagyományok figyelembevételével készültek.

Így már biztosak lehetünk benne, hogy olyan helyi termelőktől vihetjük haza a kirándulás ehető emlékeit, akik hagyományos módon, a természetvédelem érdekeivel összhangban gazdálkodnak. Nincs nagyobb élmény, mint ha magával a termelővel beszélgethetünk, ha erre nincs is mindig lehetőségünk, szerencsére a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban már számos díjazott termék közül válogathatunk, amelyek között éppúgy találunk lekvárt, kompótot vagy gyümölcslevet, mint sajtot, húsokat, szalámit vagy tésztaféléket.

Válogatott ínyencségek

Az őrségi tökmagolajtól a Szalakja-völgyi pisztrángon, a medvehagymás finomságokon és ízesítet sókészítményeken át számtalan erdei gomba és gombából készült termék található meg a nemzeti parki termékek ínyencségeinek tárházában. 

Borok és pálinkák

Borok, borpárlatok, oltalom alatt álló területekről származó szőlő- és gyümölcskészítmények és különlegességek is megtalálhatók  nemzeti parkok termékei között. Különlegesség a túzokvédelmi területen megtermelt árpából készült szarvasi túzok sör, vagy a vadon termesztett som, kökény, vadalma felhasználásával készült párlatok. 

Gyümölcslevek és szörpök

Alkoholmentes változatában is megtalálhatók a különleges gyümölcsök levei és szörpváltozatai. Természetes alapanyagokból, káros és mesterséges adalékanyagok és hozzáadott cukor nélkül készült levek és szörpök az egész család kedvencévé fognak válni. Narancsot ne is keressünk, de cserébe biztosan lesz som, bodza, szamóca, ribizli, málna és levendula is mindenféle párosításokban. 

Lekvárok, mézek

Csipke, som, kökény, feketeribizli és még számtalan íz a lekvárok világából - természetes alapanyagokból, réges-régi receptek nyomán, hagyományos eljárással készült lekvárokat desszertekhez felhasználva és reggelire is biztosan szeretni fogjuk. A hazai mézeket pedig talán nem is kell külön bemutatni: a gesztenyétől a galagonyán át az erdei vegyesig találunk mézeket. A nemzeti parkok kínálatában olyan ritkaságokat megkóstolhatjuk és megvásárolhatjuk, mint a sóvirág, a zsálya vagy a medvehagyma virágporából készül finomságok.

Szalámik és kolbászok

A nemzeti parkok állatállományát szabadon élő vadak és régi magyar háziállatok képzik, akik a nemzeti pakban megtalálható egészséges füveket, gyógynövényeket legelik.  Egész életmódjuk és táplálkozásuk hagyományos. A szarvasból, vaddisznóból, szürke marhából vagy bivalyból készült szalámik és kolbászok kivételesen finomak, természetesek és jól bevált receptúrát követnek. A szendvicsek ezentúl biztosan nem lesznek majd unalmasak! 

Sajtok

A tehéntej mellett a legkeresettebb sajtfinomságok a juh és kecsketejből készült termékek, melyekből gomolyát és faszenes sajtot is készítenek. A friss sajtok mellett az érlelt változatokat és a híres Bükki sajtot is érdemes keresni. A sajtok mellett pedig a változatos ízvilágú krémsajtokat se hanyagoljuk el. 

A legközelebbi látogatásról tehát már nem kell üres kézzel hazatérnünk, irány valamelyik nemzeti park, kalandra fel!

Hazánk 10 nemzeti parkjáról bővebben