Szemet gyönyörködtető pincefalvaink

Bölcske, Bóly, Császártöltés, Cserépfalu, Gyöngyöspata, Györköny, Hajós, Monor, Paks, Palkonya, Sióagárd, Solt, Tibolddaróc. Többségükben talán még az egyre növekvő borkedvelő közönség számára is ismeretlenül hangozhatnak e településnevek…

Aki azonban egyszer ellátogat valamelyikbe, valószínűleg rabja lesz az itt található pincefalvak kisugárzásának és bájának. A pár házból álló pincesortól kezdve a több hektáron elterülő, dimbes-dombos vidéken elszórt pincékig, a több szintes, girbe-gurba utcákon sorakozó színes házakig sokféle pincesor és pincefalu található Magyarország területén. Mindegyik egyforma és mindegyik egyedi is egyben.

Sok helyütt nem is a szőlő- és bortermelésen van ma már a hangsúly, ugyanakkor építészeti, népművészeti és néphagyományi értékeik igazi látványossággá, izgalmas turisztikai úti céllá avatják ezeket a helyeket, ahol a pincék között sétálva valóban egy másik világba csöppenhet az ember.

A legtöbb hazai pincefalu pincéiben a helyi lakosság és a környező területek szőlősgazdái készítik az egyszerű asztali borokat, de szép számmal akadnak kiemelkedő termelők is, akik bár nem törnek a csúcsborászatok babérjaira, minőségi borokkal színesítik a helyi kínálatot.

Nem csak borozni, de kirándulni, kerékpározni, építészeti és helytörténeti értékeket, és nem utolsósorban a helyi embereket megismerni is érdemes ezeken a helyeken, ahol nagy szívvel és lélekkel fáradoznak azon, hogy e gyönyörű és összetett örökség még sokáig fennmaradjon.

Baráti társasággal, romantikus kettesben vagy családostul, mindenkit szeretettel várnak hazánk pincefalvai, amelyekről sok hasznos és érdekes információ olvasható a www.pincefalvak.hu oldalon.